מאת: הרב דוד גודמן, קהילת מורשת אברהם בירושלים
חודש תמוז בעיצומה של תקופת הקיץ, בתוכו אנו מציינים את צום שבעה עשר בתמוז. המשנה במסכת תענית (ד, ו) מספרת כי "בשבעה עשר בתמוז נשתברו הלוחות". משנה זו מציינת כי בתעניות החורבן איננו מציינים אירוע אחד בלבד, אלא מכלול של אירועים שקרו לעם ישראל בתקופות שונות. המשנה קושרת את אירוע שבירת הלוחות ביחד עם הבקעת חומות ירושלים, כשם שנופצו החומות אף נופצו לוחות הברית.
שבירת הלוחות היא נקודה כואבת ביותר בתולדות בני ישראל במדבר, רגע לאחר המעמד המכונן בהר סיני סוגדים העם לעגל מסיכה אותו הם יצרו בעצמם. משה איננו יכול לסבול את המעבר הקיצוני משמיעת קול אלוהים חיים בהר סיני להתפרעות האלילית שבאה בעקבותיה. את התפוגגותו של קול השופר לטובת קול הענות: "וַֽיְהִ֗י כַּאֲשֶׁ֤ר קָרַב֙ אֶל־הַֽמַּחֲנֶ֔ה וַיַּ֥רְא אֶת־הָעֵ֖גֶל וּמְחֹלֹ֑ת וַיִּֽחַר־אַ֣ף מֹשֶׁ֗ה וַיַּשְׁלֵ֤ךְ מִיָּדָו֙ אֶת־הַלֻּחֹ֔ת וַיְשַׁבֵּ֥ר אֹתָ֖ם תַּ֥חַת הָהָֽר" (שמות לב, יט).
התורה יכולה להישבר כי מעשינו יכולים לרוקן אותה מכל תוכן, התורה יכולה להישבר אם במקום תיקון וצדק היא הופכת משועבדת לכוחות של סיאוב ושחיתות. התורה הנשברת מזכירה לנו כי שום דבר איננו מובן מאליו. הכל שביר, אפילו הערכים היסודיים ביותר. הכל שביר, אפילו לוחות הברית שרק ירדו מן המרומים.
"לוּחוֹת וְשִׁבְרֵי לוּחוֹת מוּנָּחוֹת בָּאָרוֹן" (ברכות ח).
השברים ממשיכים לסמן נקודה של שבר ושל שבריריות. אך מעבר לזאת, שברי הלוחות הם החלקיקים העדינים מהם ניתן ליצור תיקון. כל שבר ושבר מלא בסיפורים, בחכמה ובזכרונות. איסוף השברים הוא מלאכת הרחמים, אותה לומד משה בעקבות השבירה. כאשר ברור שמשהו נשבר, אין מנוס אלא לתקן.
Commentaires